Historiankirja herää eloon Firenzessä

Katsaus historiaa ja kulttuuria kaupunkikierroksella

Historiankirjojen kuvat pääsevät eloon Firenzessä, renessanssiajan tärkeässä kaupungissa. Firenze on Toscanan pääkaupunki, joka sijaitsee Arnojoen varrella. Firenzen ovat perustaneet Roomalaiset 59 eaa. Kaupungin taloudellinen kukoistus alkoi keskiajalla ja renessanssin aikana Firenze oli merkittävä kaupunki. Kaupunkia on hallinnut kuuluisa Medici-suku. Medicit keräsivät muun muassa paljon taidetta ja tänä päivänä tätä taidekokoelmaa ja paljon muita teoksia voi käydä ihailemassa Uffizin taidemuseossa. Museossa voit ihailla muun muassa renessanssiaikaisten taiteilijoiden Botticellin sekä Michelangelon töitä.

Kuvassa Botticellin työ Venuksen syntymä.











Keskellä kaupunkia sijaitsee valtavan kokoinen katedraali, joka on 1300- ja 1400-luvuilla rakennettu Euroopan viidenneksi suurin kirkkorakennus. Katedraalin punainen kupoli on osa Firenzen kaupunkimaisemaa. Katedraaliin kuuluu päärakennus, kellotorni sekä kaupungin vanhin rakennus kastekirkko. Kirkon ympärillä on aukio, jossa vilisee niin paikallisia kuin turistejakin.







Kuuluisin silta kaupungissa on Ponte Vecchion silta eli vanha silta, joka ainoana kaupungin siltana säilyi toisesta maailmansodasta. Silta on rakennettu vuosina 1335-1345.  Sillalla on molemmin puolin myymälöitä ja alkuaikoina sillalla työskentelivät teurastajat, nahkurit sekä sepät. Hajun ja metelin vuoksi heidät häädettiin 1593 ja tilalle tulivat kultasepät, jotka edelleenkin pitävät kauppojansa sillan myymälöissä. Sillan yläpuolella kulkee Vasarin käytävä, jonka valtaapitävä Medici-suku rakennutti itselleen kulkuväyläksi välttyäkseen rahvaan joukkoon laskeutumisesta.

Firenzessä kävellessä saa nauttia vanhoista rakennuksista ja leppoisasta tunnelmasta sekä useista nahkatavaroita myyvistä kojuista ja liikkeistä. Firenzeläiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia vierailijoita kohtaan. Kaupungissa on valtavasti turisteja, jotka ovat tulleet tutustumaan tähän upeaan kaupunkiin.


Kommentit