Toiminnallista englannin opiskelua Maltalla



Kaukaan koulun opettajat Hanna ja Tiina osallistuivat Learning Fun and Games -kielenopetuskurssille Maltalla heinäkuussa 2019. Erasmus+-kurssille pääsyn mahdollisti koulullemme myönnetty apuraha.

Malta, pieni saarivaltio Välimeressä

Malta on pinta-alaltaan pieni saarivaltio Välimeressä, mutta sinne mahtuu uskomaton määrä toisiinsa liittyviä pieniä kaupunkeja. Maltan saaren leveys on 14,5 km ja pituus 27 km. Maltan pinta-ala on 316 km². Maltalla asuu noin 457 300 asukasta eli se on hyvin tiheään asuttu. Maltan viralliset kielet ovat malta ja englanti, koululaiset opiskelevat molempia. Myös italiaa ymmärretään laajalti, sillä Malta sijaitsee hyvin lähellä Sisilian eteläosaa ja siellä näkyvät italialaiset tv-kanavat. Maltan kieli on saanut vahvoja vaikutteita arabian kielestä, kielitieteellisestä näkökulmasta se onkin arabian kielen murre. Maltan kieltä kuitenkin kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla.

Maltan historia ja sen eri vaiheet näkyvät vahvasti maan arkkitehtuurissa, uskonnossa, kielessä ja arkielämässä. Pääkaupungissa Vallettassa on mahdollista kokea hieno 3D-elämys Malta Experience. Dokumentissa kerrotaan saaren moninaisesta historiasta ja valloittajista. Maltan sijainti Välimeressä on keskeinen ja sinne on vuosisatojen saatossa tullut valloittajia eri suunnista. Maltan ritarit - The Knights of St. John - rakensivat valtakaudellaan useita kaupunkeja ja heidän vaikutuksensa näkyy Maltalla lähes joka puolella. Maltalla laajalti esiintyvä risti oli ritarikunnan käyttämä symboli. Viimeisimpänä Malta oli Brittihallinnossa, mutta itsenäistyi 21.9.1964. Siirtomaa-aseman jäänteitä ovat mm. saaren kaksikielisyys ja vasemmanpuoleinen liikenne. Vahvan englannin kielen osaamisen vuoksi saarella järjestetään joka vuosi lukemattomia kielikursseja kaikenikäisille opiskelijoille.

Kuningatar Elisabet II hallitsi myös Maltaa vuoteen 1964.

Maltan ritarien haarniskoja museossa Vallettassa.

Maltan itsenäisyyttä kuvaava patsas Vallettan edustalla.


Nykyisin Maltan pääkaupunki on Valletta. Se on saanut nimensä Maltan ritarikunnan suurmestarin mukaan (Jean Parisot de Valette). Joka päivä klo 16 ammutaan kunnialaukaus Vallettan Upper Barakka Gardenista. Ennen kunnialaukauksesta vastasivat sotilaat, nyt jokapäiväistä näytöstä ylläpitävät vapaaehtoiset näyttelijät. Vallettan kadut on rakennettu suoriksi ja mereltä käy mukava tuulenvire. Valletta on tunnettu värikkäistä ovista ja ulkonevista parvekeikkunoistaan. Muutoin rakennusten väritys on kalkkikivestä johtuen vaalea.

Kunnialaukaus Upper Barakka Gardenista.

Koulun kettumaskottikin pääsi tutustumaan Vallettan nähtävyyksiin.


Vanha pääkaupunki Mdina on ainoastaan 250 metriä pitkä. Sen sokkeloiset ja kapeat kujat rakennettiin puolustustarkoituksessa ja ne saavat kaupungin tuntumaan pinta-alaansa suuremmalta. Mdinassa asuvat saaren aristokraatit, vanhin suku on asunut samassa talossa 1400-luvulta lähtien. Malta on roomalaiskatolinen maa ja uskonto näkyy turistin silmin esimerkiksi värikkäinä Festa-koristeina. Jokainen kylä juhlii kerran vuodessa suojelupyhimystään näyttävästi, koristeita ei voi olla huomaamatta. Maltan pääkirkko, Pyhän Paavalin katedraali sijaitsee Mdinassa. Maltan saarella on satoja erikokoisia kirkkoja.

Kurssilaiset Mdinan edustalla.

Maltalla on kuvattu paljon elokuvia ja sarjoja. Tämä aukeama on tuttu Game of Thronesin 1. kaudelta.

Pyhän Paavalin katedraali Mdinassa.

Värikkäitä Festa-koristeluja Mdinassa.


St. Julian's on turistien suosima lomakohde. Kaupungissa on hiekkaranta, ostoskeskus ja lukuisia ravintoloita. Moni organisaatio järjestää kielikursseja St. Julian'sissa. ETI Malta toimii yhtenä kurssinjärjestäjänä. Me majoituimme St. Julian'sissa, lähellä kurssitaloa. Vaikka välimatkat Maltalla ovat lyhyitä, kuluu niihin aikaa, kun saari on niin täyteen rakennettu.


Executive Training Institute eli ETI Maltan toimivat tilat St. Julian'sissa.


Maltan valtio koostuu kolmesta saaresta: Maltan pääsaari sekä pienet Gozon ja Cominon saaret. Pääsaarella on useita suuria satamia, joissa näkyy valtavia luksusristeilijöitä, rahtilaivoja ja sotilaslaivojakin. Myös turistien omistamia upeita jahteja on paljon. Gozon saaren pääelinkeinot ovat turismi ja maanviljely. Saarella kasvaa luonnonvaraisena fenkolia ja kaprista, monenlaista muutakin kasvia saaren kuumuudessa viljellään. Maltalle joudutaan kuitenkin tuomaan Italiasta esimerkiksi kasviksia, jotka eivät kasva saarien kuumuudessa. Gozon saarella sijaitsi aiemmin yksi Maltan tunnetuimmista nähtävyyksistä, merelle auennut kaunis Azure Window -holvikaari. Kaari romahti vuonna 2017, mutta paikka on edelleen suosittu nähtävyys ja siellä käy paljon sukeltajia ihailemassa värikkäitä koralleja. Cominon saari on kooltaan pienin ja siellä asuu vakituisesti vain kolme ihmistä. Saaren pinta-ala on 3,5 km² ja siellä sijaitsee yksi hotelli. Cominolla käy päivittäin satoja ihmisiä nauttimassa mm. upean Blue Lagoonin maisemista.


Gozon saarella käy paljon sukeltajia.

Koulun kettumaskotti nautti maisemista Gozolla.

ETI Maltan opas kertoi historiasta ja opetti samalla koko ryhmälle englannin kieltä. Hän paljastuikin eläkkeellä olevaksi opettajaksi. :) Kuva Gozolta.


Malta on luonnoltaan karu saari. Siellä ei ole luonnonvaraista puustoa, sillä saaren asukkaat kaatoivat puut vuosisatoja sitten rakennustarpeiksi. Maan kasvit ovat kuiviin oloihin sopeutuneita matalia pensaita. Maltan ilmaston on talvisin lauha ja kesäisin kostean helteinen ja saarella käykin turisteja vuoden ympäri. Julkinen liikenne on erittäin toimiva, bussilla pääsee helposti paikasta toiseen. Kaiken kaikkiaan Malta on eläväinen, monipuolinen saari, jossa historian havina sekoittuu nykyaikaiseen rakentamiseen ja ilonpitoon.



Learning, Fun and Games - Methodology for Primary School


Kurssimme Learning, Fun and Games oli monipuolinen sisältäen paljon toiminnallisia harjoitteita ja laajan materiaalin. Istuimme harvoin pöydän ääressä, sillä vetäjämme Josie ohjasi meille erilaisia pelejä ja leikkejä. Samalla tutustuimme kurssikavereihin ja saimme nauraa paljon. Ilmapiiri oli kurssilla rento ja iloinen. Kurssin sisältö oli ajankohtainen. Monia oppimiamme asioita pystymme hyödyntämään eri oppiaineissa. 


Kurssiamme veti todella osaava ja ammattitaitoinen opettaja Josie.

Ryhmässämme oli opettajia Turkista, Puolasta, Italiasta ja Sloveniasta.

Tässä koodikirjaimet alla oleville palikoille.

Osaatko ratkaista sanat?

Kurssillamme oli koko viikon iloinen tunnelma. Tässä rakennetaan lausetta toisten antamien ohjeiden perusteella.

Kurssitodistuksesta näkyy viikon monipuolinen anti.

Myös kettumaskotti pääsi tutustumaan toiminnalliseen kielen opiskeluun.

Olimme erittäin tyytyväisiä ETI Maltaan kurssinjärjestäjänä. Kurssi oli rakenteeltaan selkeä ja hyvin organisoitu. Kurssiin sisältyi kaksi retkeä. Ensimmäisen retken teimme Vallettaan ja toisen retken Mdinaan. Retkillä oli mukana ammattitaitoiset oppaat. Suosittelemme ETI Maltaa lämpimästi, opimme viikon aikana paljon.


Suomalaiset opettajat ulkomailla


Heti kurssin alussa kävi selväksi, että meiltä suomalaisilta odotetaan asiantuntijuutta moneen asiaan, tulemmehan pohjolan pedagogisesta edelläkävijämaasta! Kylmiltämme pääsimme kertomaan muulle ryhmälle ajatuksiamme aiheesta ‘21st Century Learner’. Meillä suomalaisilla opettajilla on hyvä maine eurooppalaisten opettajien keskuudessa. Monessa eri yhteydessä meiltä kyseltiin sekä suomalaisesta koulutusjärjestelmästä että uudesta opetussuunnitelmasta. Laaja-alaisen osaamisen taidotkin käänsimme englanniksi, kun yritimme avata opetussuunnitelmamme yleistä osaa muille kurssilaisille. Koulupäivämme rakennetta välitunteineen hämmästeltiin, sillä Suomessa on eurooppalaisella mittapuulla vähän oppitunteja ja paljon taukoja. Jälkikäteen meille selvisi, että kurssimme todella ammattitaitoisella vetäjällä Josiella oli ollut suuria paineita suomalaisista osallistujista hänen kurssillaan.


 Meitä opettajia yhdisti iloinen puheensorina ja kiinnostus toistemme koulutusjärjestelmiin ja opetustyyleihin.

Meille kurssi Maltalla oli mahtava elämys. Kun koulumme kansainvälisyystiimi teki hakemusta Erasmuskurssien rahoitukselle, nimesimme tärkeimmiksi tavoitteiksemme kansainvälisen yhteistyön aloittamisen sekä opettajien kielitaidon kehittämisen ja ylläpitämisen. Learning, Fun and Games -kurssin antia olivat lukemattomat toiminnalliset vinkit ja harjoitteet, mutta ehdottomasti myös yhteistyömahdollisuudet puolalaisten, turkkilaisen, italialaisten ja slovakialaisen opettajien kanssa. Lisäksi englanninkielisellä kurssilla sekä kurssin ulkopuolisilla retkillä ja illanistujaisissa saimme käyttää ja kehittää kielitaitoamme monipuolisesti.

Uusia yhteistyökumppaneita Puolasta ja Turkista.

Erasmus+-kurssit ovat huikea mahdollisuus kouluttautua, nähdä Eurooppaa ja tutustua muiden maiden opettajiin ja koulutussysteemeihin. Saimmekin viikon aikana useita uusia yhteistyöstä kiinnostuneita opettajatuttavuuksia. Jos mietit Erasmus+-kurssille hakeutumista, lähde rohkeasti matkaan. Et varmasti kadu!


                                                  






Kommentit